Google Street View poate contribui la evaluarea riscului de boală coronariană pe baza cartierului în care locuiești

  • Medicina digitală



Datele despre aspectul clădirilor, spațiile verzi, trotuarele sau străzile, obținute din Google Street View pot indica noi tipuri de factori care contribuie la riscul de boală coronariană. Studiul, publicat în European Heart Journal, a arătat că factorii mediului urban pot explica 63% din variația riscului de boală coronariană între diferite regiuni ale orașelor.

Boala coronariană este cea mai frecventă afecțiune cardiovasculară la nivel mondial și este, în general, cauzată de formarea unor plăci de aterom la nivelul arterelor coronare, fapt ce limitează în timp fluxul de sânge de la nivelul inimii.

abonare

Echipa de cercetare de la Universitatea Case Western Reserve, Ohio, a analizat peste jumătate de milion de imagini ale Google Street View din șapte orașe americane și a colectat date despre ratele de boală coronariană din regiunile respective. Utilizând o abordare bazată pe inteligență artificială (rețea neuronală convoluțională), au descoperit faptul că anumite caracteristici ale mediului construit pot oferi indicii importante despre riscul de boală coronariană în diferitele zone urbane. S-a constatat că spațiile verzi și drumurile pietonale sunt asociate cu un risc mai scăzut de boală coronariană, în timp ce străzile nepavate sunt asociate cu un risc mai mare.

Google Maps
Image by freepik

Prof. Sanjay Rajagopalan, conducător al studiului, a subliniat faptul că, odată cu schimbările climatice și demografice, aproape 70% din populația globului va locui la oraș și se aduce în actualitate necesitatea întelegerii dinamicii mediului urban, iar imaginile computerizate  pot oferi detalii la un nivel fără precedent.

“Am fost întotdeauna interesați de modul în care mediul, atât mediul construit, cât și mediul natural, influențează bolile cardiovasculare. Aici, în America, avem o zicală conform căreia codul poștal este un predictor mai bun al bolilor de inimă decât indicatorii clasici ai stării de sănătate. Cu toate acestea, investigarea modului în care mediul influențează populațiile mari din orașe nu este deloc o sarcină ușoară. Prin urmare, am folosit abordări bazate pe imagini computerizate pentru a evalua legăturile dintre mediul construit și prevalența bolii coronariene în orașele din SUA.” a mai declarat Prof. Rajagopalan.

Aceste constatări ar putea fi utile în orientarea planurilor urbanistice pentru a crea un mediu de viată mai sănătos, dar și pentru identificarea comunităților aflate la risc.

Citește și